social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close icon-facebook-mono icon-youtube-mono

MEESTERSCHILDER ROOIE RUUD

2022-01-18
 

Ruud van de Sluis (72), in de volksmond ook wel bekend als ‘Rooie Ruud’, heeft door zijn tijd op een internaat in Friesland zijn jongensdroom om boer te worden ingeruild voor een kwast.  Onder het genot van een bakje koffie en een stuk gebak vertelde hij zijn verhaal.

,, Vroeger was ik echt een brutale jongen. Ik had een hekel aan de lagere school en mijn droom was altijd om boer te worden’’ Toen Ruud na de lagere school naar een internaat ging werd wilde ze dat hij schilder werd, omdat hij goed kon tekenen. ,,Maar ik wilde graag boer worden’’. Het internaat zorgde er toen voor dat Ruud mee kon draaien bij een boer. ,,Toen mij weer werd gevraagd of ik boer wilde worden zei ik gauw nee’’. Dus Ruud besloot om de vakopleiding te volgen om schilder te worden.  

Rooie Ruud heeft het schildersvak op de ouderwetse manier geleerd op het internaat. Meneer Tijema, van het internaat, wilde graag dat Ruud zijn winkel in Oosterwolde overnam, maar Ruud had een ander plan. ,,Ik besloot terug te gaan naar Den Haag en daar mocht ik als leerling beginnen bij de gebroeders Van der Loo in de Pippelingstraat’’. De gebroeders Van der Loo hebben hem het echte schildersvak geleerd. ,,Ik leerde mijn kwasten onderhouden, marmeren, houten, stopverf maken en van alles wat schilders in spé niet meer leren’’.

Terwijl Ruud als leerling aan het werk ging bij de gebroeders Van der Loo werd er vanuit school een meneer langs gestuurd om het werk van Ruud te beoordelen. ,,Meneer Vizee, een hele lieve man, gaf nooit een 10. Hij kon ervoor zorgen dat je het ging maken of hij kon je breken’’. Naast dat Ruud overdag voor de gebroeders Van der Loo werkte ging hij ’s avonds nog naar school om zo zijn kennis over het vak te vergroten.  Het diploma van het internaat is het mooiste diploma.

,,Dat het mooi is natuurlijk’’, antwoord Ruud op de vraag wat zijn geheim is dat zijn klanten altijd blij zijn met zijn werk. ,,Schilders komen bij mij kijken, omdat ik met grote zorg te werk ga. Je moet een soort gevoel hebben voor het schilderen. Het is mijn hobby geworden nu, samen met drummen. Het schilderen zit in mijn vingers. Als ik terugkijk naar al mijn werk wat ik opgeleverd heb ben ik op alles trots. Het leukste vond ik wel om een deur of gevel te schilderen, omdat je dan extra secuur moet werken. Soms ga ik nog wel eens kijken naar mijn schilderwerk’’.

,,Liefde voor het vak’’, antwoord Ruud op de vraag welke tip hij zou geven aan schilders en schilders in spé. ,,Het is belangrijk om de jeugd te stimuleren op school. De meeste schilders die nu rondlopen zijn natmakers. Een goede vakman kan met elk product schilderen’’. Volgens Ruud was het leerlingstelsel nog zo gek nog niet. Het leerlingstelsel zorgde voor échte vakmensen. ,,Dat zou gewoon terug moeten komen en dan ook iemand die je het vak leert met geduld en de tijd voor je neemt’’.

,,Ik mag niet zeggen dat het vakwerk minder is, maar het wordt ook niet beter. De verf inschuren met puimsteen gebeurt niet meer en dat is een groot gemis. Ik geef wel eerlijk toe dat de verf die nu geproduceerd wordt beter is dan de verf van vroeger’’. Ook moet je je spullen goed onderhouden. Kwasten goed verzorgen in de lijnolie. Op de vraag of hij zelf vroeger leerjongens had gaf Ruud aan dat hij vroeger niet was weggelegd om leermeester te zijn. ,,Ik was een baasje. Ik kon dat toen niet, omdat ik zelf de beste wilde zijn. Nu zou ik dat wel kunnen’’.

,,Of ik een ooit bloopers heb gehad?’’ Zegt ruud lachend. ,,Oh ja wel hoor, tot over mijn oren in de verf, er vielen geregeld blikken over mij heen. Wat ook héél vervelend is, is een vlieg in je natte lak’’.

Door schilder te worden heeft Ruud uiteindelijk ook zijn kinds droom waar kunnen maken. ,,Ik ben altijd gek geweest van paarden. Door mijn beroep als meesterschilder heb ik mijn eigen paarden kunnen kopen’’. Als je een keer in Den Haag bent kan het zo zijn dat je Rooie Ruud tegenkomt op zijn paard. ,,Ik rij graag paard in Den Haag’’. Rooie Ruud is ook vaak bij Simonis Verf en Sikkens Zuid-Holland te vinden. ,,Ik kom daar graag voor de gezelligheid en de héérlijke koffie’’.

uploads/images/global/ruuuuuuuud.jpg